Elisabeth Markvoort heeft een gangbaar akkerbouwbedrijf, met percelen verspreid door de Achterhoek. Voor haar huiskavel in Hummelo heeft ze bomenpakketten gekocht met korting via 1001ha bomen. “Mooi voor op het erf, en voor een laan langs de zandweg.“
Elisabeth teelt onder andere suikerbieten, graan en gras op zand en klei; grotendeels is het gras kruidenrijk. “Ons bedrijf is voor een deel intensieve akkerbouw, en voor een deel extensief. Zo hebben we bijvoorbeeld ook verschraalde graslanden, waar we een Anlb-vergoeding voor krijgen.” Via 1001ha bomen bestelde ze een gemixt pakket van eetbare en niet-eetbare boomsoorten. De 25 fruit- en notenbomen zijn op het erf terecht gekomen, en de berken ook. Dat vond ze erg toepasselijk, omdat de boerderij ‘De Berkenhof’ heet. De beuken heeft ze als een laan geplant langs de zandweg die langs het erf en een perceel loopt.
Positieve campagne
“Ik las over de campagne in de Nieuwe Oogst en ik was gelijk enthousiast, omdat ik wel ruimte had voor meer bomen. Ik ben niet de grootste pionier, maar met zo’n positieve actie doe ik graag mee. Ik waardeer dat Urgenda niet tegen de boeren in gaat, maar juist op een positieve manier de wereld wil verbeteren. Dan ga ik mee,” vertelt Elisabeth. Ze is ook erg tevreden over het plantmateriaal, dat ze ophaalde bij kwekerij De Batterijen. De noten- en fruitbomen waren erg mooi; 2,5 meter hoge, robuuste bomen. De pioniersboompjes waren uiteraard kleiner, nog geen meter. Elisabeth vraagt zich af of het kleine formaat eraan bij heeft gedragen dat zo’n kwart van de beuken een klein halfjaar later (juni ’25) bruine bladeren heeft. Elisabeth hoopt uiteraard dat die beukjes zich nog herstellen.
Elisabeth: “We hebben natuurlijk een heel droog voorjaar gehad, maar ik heb de bomen veel water gegeven. Ook lopen er reeën, maar daarvoor heb ik beschermhoezen. Ik hoop van harte dat die beuken zich herstellen en dat het toch nog een mooie beukenlaan wordt. Ik blijf ze in ieder geval water geven.”
Agrarische natuurvereniging
De walnoten, tamme kastanjes en appelbomen staan op verschillende plekken op het erf. Elisabeth had daar bij De Batterijen meteen stevige palen en band bij gekocht, zodat ze goed tegen de wind beschermd zouden zijn. Ze heeft de bomen door een agrarische natuurvereniging in de Achterhoek (’t Onderholt) laten planten, want ze wilde er zeker van zijn dat dit goed zou gaan. Elisabeth is heel tevreden met hoe die de meeste bomen er nu bij staan: één appel heeft zelfs al mooi in bloei gestaan!
Al met al is Elisabeth zeer tevreden over de actie en zou ze andere boeren zeker aanraden om mee te doen. Zelf ontdekte ze via de website van 1001ha ook de kortingsactie voor klaveronderzaai onder graan. “Dat verbouwen wij ook veel, dus dat houd ik in de gaten! Wie weet ga ik dat ook nog wel proberen. Zo komt van het één het ander,” zegt Elisabeth enthousiast.